Η σωστή τοποθέτηση ηχείων μπορεί να είναι μια από τις πιο ευεργετικές αλλαγές που μπορεί να κάνει κανείς σε ένα ηχοσύστημα. Όταν τοποθετείται σωστά, η ζωή και η κατεύθυνση που μπορεί να δώσει στην απόδοση του συστήματός σας στο σύνολό του είναι τόσο ξεκάθαρη όσο η διαφορά μεταξύ της ακρόασης μιας ηχογράφησης της διάσημης παράδοσης του "Richie Havens" της "Ελευθερίας" και της πρώτης σειράς στο Woodstock που βιώνει αιφνιδιαστικές κραυγές και φρενικό τραύμα από πρώτο χέρι.

Η παραμικρή μετατόπιση ή περιστροφή στα ηχεία σας μπορεί να μεταμορφώσει εντελώς το soundstage σας, για καλύτερα ή χειρότερα. Και όταν ακόμη ένα εκατοστό θα μπορούσε να είναι υπεύθυνο για το μετασχηματισμό του ηχητικού συστήματος που επενδύσατε τόσο πολύ, η ιδέα της αντιμετώπισης και της τελειοποίησης της τοποθέτησης ηχείων μπορεί να φανεί τρομακτική.

Ηχεία HiFi

Επειδή η τοποθέτηση των ηχείων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το δωμάτιο και τα μεγάφωνα που χρησιμοποιούνται, δεν υπάρχουν ακριβείς κανόνες. Ωστόσο, έχουμε απλοποιήσει τη διαδικασία σε 5 εύκολα βήματα.

1. Ελάτε έτοιμος

5 βήματα για την εγκατάσταση του ηχείου blog images-04

Ενώ αυτή η διαδικασία τοποθέτησης των ηχείων σας είναι απλή και ακόμα και διασκεδαστική, γίνεται απείρως πιο πολύ όταν εργάζεστε με τα κατάλληλα εργαλεία για να ολοκληρώσετε τη δουλειά σας. Εκτός από τις πιο προφανείς συσκευές που είναι ειδικά για το συγκεκριμένο μεγάφωνο με το οποίο εργάζεστε, προτού ξεκινήσετε την τοποθέτηση των ηχείων, βεβαιωθείτε ότι έχετε τα εξής: ταινία κάλυψης, μαρκαδόρο,μέτρο - ταινία και αλφάδι.

2. Φωνή στην αίθουσα

5 βήματα για την εγκατάσταση του ηχείου blog-01

Όπως πολλοί από εσάς ήδη γνωρίζετε, η τοποθέτηση των ηχείων σας σε σχέση με τον τοίχο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την απόδοση των ηχείων. Για παράδειγμα, τα ηχεία τοποθετημένα κοντά στον τοίχο τείνουν να εγγράφονται ως "βαρύ μπάσο". Για να βρείτε την καλύτερη θέση για την αίθουσα ακρόασης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια τεχνική που ονομάζεται "εκφράζοντας το δωμάτιο". Ουσιαστικά, αυτό ελέγχει την ακουστική του χώρου.

Στερεώνοντας με την πλάτη σας στον απομακρυσμένο τοίχο πίσω από τα ηχεία σας, απλά αρχίστε να μιλάτε με δυνατά, γεμάτη φωνή, ενώ παίρνετε μικρά βήματα προς το κέντρο του δωματίου. Μόλις βρείτε ένα σημείο στο δωμάτιο όπου η φωνή σας αποκτά μια φυσική ποιότητα, σημειώστε την με την ταινία κάλυψης και συνεχίστε να προχωράτε έως ότου η φωνή σας αρχίζει να χάνει αυτό το χαρακτηριστικό. Συνεχίστε την ίδια διαδικασία, ξεκινώντας από τον πλευρικό τοίχο και περπατώντας προς το κέντρο των αρχικών σας σημείων. Μόλις τελειώσετε, θα πρέπει να έχετε μια τετράγωνη περιοχή. Θα τοποθετήσετε το ηχείο σας στο ένα τρίτο του δρόμου σε αυτήν την περιοχή.

Αυτό θα πρέπει να επαναλαμβάνεται στην αντίθετη πλευρά του δωματίου για το δεύτερο ηχείο.

3. Πάρτε Centered

Μόλις τοποθετήσετε τα ηχεία σας, είναι πλέον καιρός να καθορίσετε το "γλυκό σας σημείο" (θέση ακρόασης). Για να το κάνετε αυτό, φανταστείτε ότι τα ηχεία σας και το "γλυκό σημείο" κάνουν ένα τρίγωνο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη ταινία μέτρο για να βρείτε την κορυφή όπου τα σκέλη που εκτείνονται και από τα δύο ηχεία συγκλίνουν. Ως σημείο εκκίνησης, το γλυκό σας σημείο είναι η ίδια απόσταση μπροστά από τα ηχεία σας, όπως η απόσταση μεταξύ τους.

5 βήματα για την εγκατάσταση των ηχείων blog-02

4. Toe-in

Όταν "εισάγετε" τα ηχεία σας, αυτό που κάνετε πραγματικά είναι να τα γυρίσετε προς το γλυκό σας σημείο για να διαμορφώσετε πραγματικά το ηχητικό σας σκηνικό. Δεν υπάρχει κανένας σκληρός κανόνας για μια σωστή toe-in δεδομένου ότι τόσο μεγάλο μέρος των αποτελεσμάτων εξαρτάται από το μοντέλο ηχείου και το ίδιο το δωμάτιο. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι προσαρμογές που κάνετε πρέπει να γίνονται λίγο-λίγο και θα πρέπει να είναι ίδιες για κάθε ηχείο. Η διαφορά στην εστίαση και την ισορροπία μετά από toe-in είναι ισχυρή.

5 βήματα για την εγκατάσταση των ηχείων blog-03

5. Αντιστοίχιση

Βεβαιωθείτε ότι και τα δύο ηχεία είναι επίπεδα οριζόντια και κάθετα. Αυτό το τελευταίο βήμα εξασφαλίζει ότι το tweeter, mid-range και woofer είναι κάθετα ευθυγραμμισμένα έτσι ώστε η εκτόνωση του κώνου και του μεγαφώνου να προέρχεται από την κεντρική κάθετη γραμμή. Εξασφαλίζει επίσης ότι η συναρμολόγηση οδηγού των woofer σας έχει σταθερή βάση και μπορεί να κινηθεί με τη μέγιστη απόδοση.