Meridian Director DACΦέτος ο Άι Βασίλης ήρθε νωρίς για εμένα και μας έφερε ένα καινούριο Dac για ακρόαση!

Την Meridian την θαυμάζουμε απεριόριστα για την τόλμη, την τεχνογνωσία και την άποψη της την οποία τηρεί απαρέγκλιτα κάτι που δείχνει εταιρία με όραμα και πάθος για αυτό που κάνει ενώ η φιλοσοφία της στον ήχο μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους..

Ας δούμε όμως λίγο το Director..

Kατ αρχάς είναι σχετικά βασικό σε ευελιξία, μια ασύγχρονη USB και μία διπλή ομοαξονική τύπου “καρφί” είναι οι μόνες του είσοδοι ενώ δεν υπάρχει και ενισχυτής ακουστικών..

Όπως καταλάβατε όσοι ψάχνετε για κάτι πιο ευέλικτο ή με την δυνατότητα ακρόασης από ακουστικά ίσως να μην σας αφορά..

Από την άλλη δεν χρειάζεται καλώδιο τροφοδοσίας όταν παίζει από την usb που είναι και η κύρια του λειτουργία κάτι που το καθιστά πού πρακτικό στην χρήση και μας απαλλάσσει από το έξτρα κόστος για καλωδιώσεις ρεύματος κλπ, ενώ αν και μικρό στο μάτι είναι πολλά υποσχόμενο με το λογισμικό, τα ψηφιακά φίλτρα, τα διπλά ρολόγια και ποικίλα υλικών του να προέρχονται από τις κορυφαίες υλοποιήσεις της εταιρίας. Η δε ποιότητα κατασκευής του όπως είδαμε είναι απλά σε ένα άλλο επίπεδο σε σχέση με τους άμεσους ανταγωνιστές του..

Για εσάς που ψάχνετε για ένα οικονομικό όσο το δυνατόν ποιοτικότερο και όσο πιο λειτουργικό και εύκολο στην χρήση γίνεται Dac θα σας καλύψει απόλυτα από εκεί και πέρα σίγουρα ελβετικός πολυσουγιάς δεν είναι ,είναι πάντως απίστευτα βολικό και χρηστικό εκεί που είναι η ουσία και το 80% της χρήσης που προορίζεται ένα Dac και η μόνη σοβαρή έλλειψη που θα μπορούσε να του καταλογίσει κανείς είναι του ενισχυτή ακουστικών κάτι που εύκολα καλύπτεται με ένα μικρό επιπλέον κόστος η για πολλούς είναι ήδη καλυμμένο το κενό στον ολοκληρωμένο τους ενισχυτή.

Λειτουργικά το Dac είναι άψογο. Στο Mac OSX έγινε άμεσα ορατό χωρίς καμία δική μας επέμβαση και το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλεχτεί από τις προτιμήσεις συστήματος ή το λογισμικό αναπαραγωγής που στην δική μας περίπτωση είναι το Audirvanna. Στο pc με Foobar λειτούργησε το ίδιο απροβλημάτιστα και ποιοτικά μετά από μια μικρή διαδικασία εγκατάστασης των drivers.

Μετά από αυτό η αναπαραγωγή ξεκίνησε άμεσα ενώ το Dac κλείδωσε στους διάφορους ρυθμούς δειγματοληψίας αστραπιαία και χωρίς ηχητικά ή άλλου τύπου παρατράγουδα.

Το Meridian Director ως …Meridian.. δεν αναπαράγει dsd, μικρό το κακό όχι βεβαίως λόγω των ανοησιών που διαβάζουμε στον ειδικό τύπο ότι τάχα μου δεν υπάρχει υλικό..

Το λογισμικό αναπαραγωγής Αudirvanna όπως προαναφέραμε αλλά και το Foobar στο pc (με λίγη υπομονή και επιμονή το δεύτερο..) μετατρέπουν αυτόματα το dsd σε είτε 176,4/24 είτε 88,2/24 ανάλογα με το Dac που συνεργάζονται και τους πόρους του υπολογιστή.

Μετά από ακουστικές δοκιμές με τον κατάλληλο εξοπλισμό είμαστε σε θέση να πούμε με σιγουριά ότι οι διαφορές μεταξύ dsdx64 και pcm24/176.4 είναι πρακτικά μη ακουστές, υπάρχουν δέ κατασκευαστές που υποστηρίζουν ότι με αυτήν την μετατροπή τα dsd αρχεία ακούγονται καλύτερα κάτι για το οποίο δεν βάζουμε και το χέρι μας στην φωτιά, πάντως το ίδιο σίγουρα ακούγεται στα αυτιά μας.

Στο δια ταύτα λοιπόν..

H πρώτη εντύπωση σε ακρόαση που έγινε στο κατάστημα μας με σύστημα τα Audio Physic Tempo και τον Primare I-32 για ενισχυτή ήταν ένας ήχος μεγάλος γρήγορος ρυθμικότατος και ιδιαίτερα εκτεταμένος και πολύ διασκεδαστικός με πιό εντυπωσιακό του στοιχείο την ανάγλυφη και τρισδιάστατη στερεοφωνική σκηνή που έστηνε.

Ακούστηκε δε ιδιαίτερα αναλυτικό υπερκαλύπτοντας τις απαιτήσεις του εν λόγω συστήματος χωρίς όμως ποτέ να γίνεται κλινικό ακόμα και σε κακές εγγραφές ενώ ήταν ξεκάθαρες οι διαφορές των HD αρχείων με τα Redbook με τα πρώτα να ακούγονται πολύ εντυπωσιακά χωρίς τα δεύτερα όμως να ακούγονται φτωχά, μάλλον ψαρωτικά θα λέγαμε ιδιαίτερα οι καλές παραγωγές.

Επίσης ήταν ξεκάθαρες οι διαφορές μεταξύ διαφόρων master του ίδιου άλμπουμ ενδεικτικό της διαφάνειας και της αναλυτικότητας του.

Αν κάτι θα μπορούσαμε να του προσάψουμε ήταν οτι η μεσαία του ακούστηκε ελαφρώς επιθετική μερικές φορές κάτι που περίπου μετά από 100 ώρες στρωσίματος εξαλείφθηκε εντελώς και αντικαταστάθηκε από μια βελούδινη ξεκούραστη και ανείπωτη για την κατηγορία αίσθηση φυσικότητας και ρεαλισμού. Όλα αυτά πάντα αφού μείνει τουλάχιστον για μία ώρα στο ρεύμα κανόνας γενικός και αλάνθαστος όπως γνωρίζουμε όλοι.

Σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα ήταν πολύ για να βγαίνει από αυτό το κουτάκι ενώ χαριτολογώντας μπορούμε να πούμε ότι ακούστηκε σαν.. ο “πατέρας” πολλών ανταγωνιστών του..

Σε πολύ μεγαλύτερης κατηγορίας σύστημα πελάτη μας το οποίο δεν συγχωρεί και δεν κρύβει τίποτα έπαιξε σε αντιπαράθεση με πολύ ανώτερης κατηγορίας ανταγωνιστή για να φανεί το “πόσα απίδια πιάνει ο σάκος”. Αρχικά μας ψάρωσε.. Το μέγεθος της σκηνής, το τρισδιάστατο της στερεοφωνίας η έκταση και η ανάλυση του μου ακούστηκαν επικίνδυνα σαν του ανταγωνιστή.

Μόνο που εδώ ακούστηκε ακόμα καλύτερο απο το σύστημα που το πρωτο-ακούσαμε στο κατάστημα.

Το Dac αυτό ξεπερνάει τα όρια της τιμής του στεκούμενο δίπλα στο “Θηρίο” παλικαρίσια.

Συμπεραίνοντας πρόκειται για ένα προσιτό Dac που προσφέρει μεγάλο ήχο σε ένα μικρό και ευέλικτο πακέτο και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα οτι θα σταθεί παραπάνω από αξιοπρεπώς ακόμα και σε “σοβαρά” και πολύ ανώτερης κατηγορίας συστήματα αφού σωστά στημένο ακούγεται σαν player πολλαπλάσιας κατηγορίας τιμής και το συστήνουμε ανεπιφύλακτα!!

meridian dac director review