Ο ήχος είναι κύμα. Σαν κύμα που είναι έχει μια ιδιότητα που θυμίζει λίγο μπαλάκι του πιγκ-πογκ. Συγκεκριμένα όταν πέσει σε κάποια επιφάνεια υπό ορισμένη γωνία αντανακλάται υπό την ίδια αυτή γωνία.

Η ιδιότητα αυτή του ήχου λαμβάνεται σοβαρά υπ' όψη στην κατασκευή αιθουσών διαλέξεων, συναυλιών και γενικά χώρων ακρόασης, για την καλύτερη ακουστική τους. Την ιδιότητα αυτή του ήχου λίγο πολύ όλοι μας την έχουμε αντιληφθεί, όταν φωνάζοντας σε κάποια ρεματιά ακούσαμε με έκπληξη τον βράχο που ήταν απέναντί μας να μας επαναλαμβάνει σαν μαγνητόφωνο. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό σαν ηχώ.

Υλικά που βοηθουν να βελτιώσουμε την ποιότητα του ηχου στον χώρο μας :

Τα πορώδη υλικά (φελλός, ύφασμα, ξύλο, αφρολέξ) έχουν πολύ καλές ηχομονωτικές ικανότητες, ενώ τα "συμπαγή" όπως τα μέταλλα Τζάμια έχουν μέτριες. Ο λόγος είναι πως, όταν ο ήχος πέσει σε ένα ηχομονωτικό μέσο, ανακλάται και παγιδεύεται μέσα στους χιλιάδες πόρους του και χάνει έτσι μεγάλο μέρος της ενέργειάς του, οπότε βγαίνει εξασθενημένος από αυτό.

Αυτός εξ άλλου είναι και ο λόγος που χρησιμοποιούνται βαριές υφασμάτινες κουρτίνες σε χώρους ακρόασης όπως τα θέατρα οι κινηματογράφοι,και τέλος στους οικιακούς χώρους στους οποίους θέλουμε να περιορίσουμε τους ήχους από αντανάκλαση που δημιουργούν αντήχηση και προβλήματα κακής ακουστικής.