Pro-Ject RPM5

Η κάτωθι δοκιμή αφορά το πλατώ Pro-Ject RPM5 με την κεφαλή Clearaudio Aurum Classics wood. Το πρόγραμμα ακροάσεων συμπεριλάμβανε Janis Joplin,Lou Reed,Tom Waits,King Crimson,Sonny Rollins,Schubert,Tchaikovsky,The Wipers,Doves και Gorillaz.

Το phono stage που χρησιμοποιήθηκε είναι το CREEK OBH15 .

 

Αρχίζοντας με τις πρώτες εντυπώσεις το πλατώ έχει εξαιρετική ποιότητα κατασκευής πολύ καλύτερη από ότι θα περίμενε κανείς για την τιμή του, επίσης έχει εντυπωσιακό design το οποίο θα “ψαρώσει” τον υποψήφιο αγοραστή η τον περαστικό που το χαζεύει.

Η κατασκευή του είναι κλασική μάζας με υποπλατώ,αυτό που εντυπωσιάζει όμως είναι το βάρος του σασί που είναι πολύ μεγαλύτερο του αναμενόμενου και απο ότι φαίνεται το υλικό του έχει κάποια σχέση με αυτό που κατασκευάζεται η βάση για πικάπ Ground It της ίδιας εταιρίας η οποία περιέχει μολύβι. Επίσης πολύ εντυπωσιακός είναι και ο εξαιρετικός βραχίονας από ανθρακονήματα ο οποίος χαρακτηρίζεται από ποιότητα κατασκευής και "εξωτικά υλικά" που θα συναντούσε κανείς σε αρκετά ακριβότερες κατασκευές.

Τέλος το φινίρισμα παντού είναι άριστο.

 

Επί της ουσίας τώρα μετά από προσεκτική ακρόαση σχηματίσαμε τις εξής εντυπώσεις. 

Καταρχάς το πλατώ είναι πολύ αθόρυβο και ακριβές στην λειτουργία του.

Ο ήχος του γενικά χαρακτηρίζεται από φυσικότατες χροιές και επαρκή ανάλυση η οποία είναι άριστη για την κατηγορία και η οποία όπου απουσιάζει κυρίως θα κρύψει ατέλειες μέτριων ή κακών ηχογραφήσεων.

Πιο αναλυτικά τα πρίμα ήταν γλυκά με ικανοποιητικότατη έκταση και άριστο έλεγχο κάτι το οποίο ισχύει και για τις χαμηλές συχνότητες οι οποίες επίσης είναι σφιχτές μεστές και ρυθμικότατες με πολύ καλό έλεγχο.

Οι μεσαίες είναι ελαφρώς προβολικές όχι όμως με τρόπο που να προσβάλουν την ισορροπία του αποτελέσματος και ιδιαίτερα ρεαλιστικές,ζεστές και μουσικές συμβάλλοντας σε μία ενίσχυση του ρεαλισμού κάνοντας την ακρόαση βινυλίων άκρως διασκεδαστική και απολαυστική. Θα τολμήσουμε να πούμε ότι ο τρόπος που παίζει μας θύμισε λίγο “Αγγλικό ήχο αλλά Naim”..

 

Γενικά ο ήχος του υπό δοκιμή συνδυασμού είναι μουσικότατος, ισορροπημένος,ρυθμικός,διασκεδαστικός και μεστός και θα κάνει τον ακροατή του να “χάνεται” στην μουσική απόλαυση χάνοντας την αίσθηση του χρόνου πράγμα που είναι και το ζητούμενο. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν μπορέσαμε να διακόψουμε κανένα από τα track που ακούσαμε αφού το πλατώ δεν “μας άφηνε”, μάλιστα πολλές φορές μάλιστα μας ανάγκασε να ακούσουμε ολόκληρη την πλευρά του Lp που έπαιζε,τόσο καλά περνούσαμε μαζί του.

Τέλος ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσαν οι επιδόσεις του στην κλασική μουσική η οποία αποδόθηκε με απίστευτο ρεαλισμό και συναίσθημα πράγμα βέβαια που δικαιολογείται από την εκπληκτική απόδοση του συνόλου στις μεσαίες.

Αυτό το τελευταίο σχόλιο δεν σημαίνει φυσικά ότι το υπό δοκιμή σύνολο δεν τα πήγε εξαιρετικά και σε όλα τα άλλα είδη μουσικής. Βάλτε του ροκιές, τζάζ ή ακόμα και αλήτικη funk, σε τίποτα δεν θα πει όχι ενώ κάθε φορά ο παράγων διασκέδαση είναι ο πρωταγωνιστής!!

 

Το Pro -Ject RPM5 με την κεφαλή Clearaudio Aurum Classics που δοκιμάσαμε χωρίς να προσποιείται οτι είναι Hi End αποτελεί μια τίμια λύση για αυτόν που δεν έχει η γιατί όχι δεν γουστάρει να διαθέσει μια μικρή περιουσία για να απολαύσει την δισκοθήκη του και να χτυπήσει μουσικό “τζακ ποτ” απολαμβάνοντας τα βινύλια του με τρόπο μοναδικό από ένα πικάπ σοβαρότατο το οποίο αποδίδει παραπάνω απο ότι στοιχίζει και μπορεί εύκολα να αναβαθμιστεί με κεφαλές ακόμα και τριπλάσιας αξίας από την εισαγωγική Clearaudio που του “φορέσαμε” καθώς και με αξεσουάρ της ίδιας εταιρίας όπως τα “speed box” και "Ground It" ξεφεύγοντας πραγματικά σε απόδοση και φλερτάροντας με το entry level.

 

Πάντως ήδη όπως έχει είναι τόσο καλό που θα αποτελέσει “τέλος δρόμου” για τους περισσότερους που θα το αποκτήσουν και σίγουρα αποτελεί ευκαιρία στο κόστος του και αν δεν το έχετε ακόμη καταλάβει ΝΑΙ μας άρεσε πολύ!!